top of page
_MG_4272_lowres.jpg
Andreas square.jpg

Vision – Omsorg i menigheden

Assisterende præst Jane Baumgartner-Nielsen

Vision - Udvikle omsorgen i menigheden


Af Jane Baumgartner


I fokuspunktet ”Udvikle omsorgen i menigheden” tager vi afsæt i drømmen om, at mennesker må erfare Guds helhedsperspektiv på omsorg gennem menigheden. Både praktisk, sjæleligt og åndeligt.


Vi drømmer om, at vi på tværs af generationer, social klasse, tros- og livsvandring og livssituationer til stadighed er opmærksomme og interesserede i hinanden.


Et billede, vi kan bruge på dette, er billedet af et fiskenet, hvor de knuder, der binder garnet sammen, er hænder der mødes og holder fast i hinanden. Jo tættere knuderne er; jo flere fisk bliver grebet af nettet – som et billede på, at vi har brug for at stå tæt sammen for at gribe både store og små ”fisk” – så man oplever sig favnet og omsluttet af et stærkt fællesskab, bundet af hænder, der holder sammen.


Fællesskabet er en helt central nøgle for at omsorgen for den enkelte kan formidles og erfares.


Vi har etableret en styregruppe på 6 personer, som nu er i fuld gang med at arbejde videre med de ideer, der tegnede sig ved de to indledende møder omkring fokuspunktet.


Helt overordnet arbejder styregruppen med to hovedområder, som er:

  • Fællesskab og hyrdetjeneste i menigheden

  • Praktisk hjælp og medvandring i livsovergange


I første omgang kommer vi til at søsætte et nyt initiativ i forbindelse med at kunne formidle praktisk omsorg i de situationer, hvor kræfterne og omstændighederne ikke rækker til klare de basale opgaver i hverdagen.


Med tiden drømmer vi om at udvide dette initiativ med en besøgstjeneste, hvor det mere er det menneskelige nærvær og fx bøns fællesskab der vil være i fokus.

Vi drømmer også om at kunne lade denne gren af menighedens tjeneste vokse ud i lokalområdet og blive en integreret del af Aarhus Valgmenigheds profil.


Vi er også gået i gang med at kortlægge alle de store og små interessefællesskaber, der lever et lidt ubemærket liv rundt om i menigheden – fordi vi har hørt de gode historier om, hvordan mennesker finder vej ud af ensomheden og ind i fællesskabet ad den vej.


Omsorgen i menigheden ønsker vi også helt konkret se udmønte sig i de livssituationer og livsovergange, som møder os; uanset om de er forventede eller ej. For mange bliver fællesskabet og følgeskabet med andre i samme situation en vigtig nøgle for at finde fodfæste og retning på ny. Vi har flere ideer på tegnebrættet – den første ide er at invitere ind i et allerede etableret følgeskab for fraskilte kvinder; de næste ideer er at lave forskellige følgegrupper som fx kunne hedde ”På egne ben” (henvendt til unge der for første gang står på egne ben), ”Sorg og tab”. Det glæder vi os til at arbejde meget mere med.


Sammen med menighedsrådet og den pastorale stab vil vi tage fat på en samtale om at sætte fokus på hyrdetjenesten i menigheden på tværs af eksisterende fællesskaber og tjenester – herunder hvordan hyrdetjenesten konkret kan opkvalificeres.


Fra styregruppen udtaler Britta Carlsen om baggrunden for, at hun aktivt har valgt at tage del i gruppens arbejde med omsorgen i menigheden:

” Vi er familie (menigheden) – og familiemedlemmer skal støtte hinanden. Så hvis en lider, ønsker jeg, at vi rykker tættere på hinanden og hjælper, når livet er svært”


Torsten Hartvig udtaler følgende i forhold til at beskrive konkret, hvordan et helhedsperspektiv på omsorg i praksis kan komme til udtryk:

"Omsorg kan være at inddrage i fællesskaber som rejser sammen, laver projekter, hygger, går til koncert, dyrker sport, laver mad og spiser sammen, ser film osv. Vi kommer ikke alle fra familier, der oplærer i traditionelle familie- og fællesskabskompetencer."


Og så Torstens helt korte one-liner i forhold til omsorg i menigheden:

”Show it – don’t just tell it”


Vi håber, at vi alle må opleve glæde, trøst og plads til at vandre sammen i menigheden uanset hvordan livet former sig.

IMG_0830.JPG
bottom of page