ÅVM STABEN
ÅVM STABEN
GUDSTJENESTER I ÅVM
Hans-Christian Vindum Pettersson
Gudstjenester i ÅVM
Af Hans-Christian Vindum Pettersson
I ÅVM bygger vi gudstjenester sammen. Hver søndag er et fællesprojekt som over 20 personer, fordelt på 7 tjenestegrupper er engageret i. Grupperne hedder Værter, Kirketjenere, Forbedere, Lyd & AV. Streaming, Børnekirke, Prædikant-Liturg-Gudstjenesteleder.
Men hvad får os til at bruge så mange ressourcer på gudstjenester?
Et par af dem som jævnligt tjener med svarer sådan her:
”Jeg elsker at lave Noahs Ark, fordi jeg oplever at give noget til andre samtidig med, at jeg bliver fyldt op af det. For mig er kirke på tværs af alder meget vigtigt. Det oplever jeg meget når jeg også laver børnekirke!”
Elisabeth Hejslet, børnekirkeleder
”Det som gør, at jeg leder lovsang i vores Kirke er lysten til at være en del af et tjenestefællesskab og give noget ind i min Kirke. Det er kaldet til at tjene med det, som jeg har. Det er disciplinen i at tjene trofast over en længere periode, også når det er hårdt og vækkeuret ringer kl. 5.50 om søndagen. Det er opmuntringer fra ledere, der troede på mig, da jeg var ny. Opmuntringer fra mennesker, der fortæller om, hvordan Gud har rørt dem gennem lovsang. Det får det hele til at give mening.”
Julie Thuen, lovsangsleder
”Jeg er frivillig på streaming, fordi jeg synes det er vigtigt at give tilbage til det fællesskab jeg er en del af og så er det fedt at opleve folk udenfor vores kirke får gavn af vores online gudstjeneste.”
Emil Nørgaard, Stream-team
Jeg selv vil beskrive vores søndage med tre kendetegn:
1) Gudfokuseret hvilested
Gudstjeneste er et præstationsløst øjeblik med ophøjet nærvær i et omsorgsfuldt fællesskab, hvor du kan udtrykke sorg, bekymring, glæde og tilbedelse gennem lovsang og bøn. Det er gudfokuseret, fordi vi kommer for at høre Guds ord og erfare Guds kærlige nærvær gennem prædiken, sakramenter og forbøn.
2) Smagsprøve på vores åndelige ståsteder
Gudstjeneste er en smagsprøve på vores åndelige ståsteder. Vores evangelisk-lutherske grundlag ser du for eksempel i liturgien. Vores karismatiske kultur kommer til udtryk ved at så mange tjener med deres nådegaver og evner. Vores missionale selvforståelse ses ved at gudstjenesten er let at invitere med til, fordi det som sker er forståeligt og relevant uanset baggrund, generation eller livssituation.
3) Varmt møde med fællesskabet
Gudstjeneste er et varmt møde med fællesskabet. Det sker i værternes velkomst i døren, den uformelle kaffesnak i cafeen og invitationen til at prøve et af vores fællesskaber ved fællesskabsvæggen.
Når det lykkes, så ligner det eksempelvist Mikes oplevelse, da han kom til os i foråret:
”Jeg har brugt sognets kirker siden 2021, men har savnet og manglet noget i gudstjenesten, noget liv. Via min interesse for kunst blev jeg opmærksom på Den Store Fortælling af Arne Haugen og tænkte at jeg måtte komme og se det billede en søndag. Og det gjorde jeg. Tog mod til mig kom over dørtærsklen til ÅVM. Og jeg blev bare taget så godt imod af kærlige mennesker med faste håndtryk og kærlighed i øjnene som oprigtigt spurgte ind til mig, om jeg var ny og min historie. Jeg følte mig simpelthen taget godt imod og nød at komme her fra første søndag. Så gik der heller ikke lang tid før jeg kom med i en gruppe for nytilkomne og det er fantastisk.”
Fakta og fremtid
I år har vi haft gudstjeneste hver søndag kl 10 og 12.30 undtagen sidste søndag i måneden, hvor vi har fællesgudstjenester kl 10.00. Livestreaming og optagelse til podcast har kørt fast og uden udsving. Udover søndagene har vi haft familiegudstjenester og UpSide-lovsangsaftener månedligt.
På alle gudstjenester er deltagerantallet vokset. Det er kun på online streaming hvor vi har oplevet lidt tilbagegang. En forandring fra tidligere år er, at vi i sommerperioden har haft lægmandsgudstjenester, da vi nu kun har to ordinerede præster ansat. Det vil være noget vi gør mere af i ferieperioderne.
Det er en stor glæde at flere kommer til gudstjeneste, men vi oplever også stor udskiftning fra søndag til søndag. Hvis vi foretog en undersøgelse ville vi forvente at mange kommer 1-2 gange om måneden. Det er forståeligt med folks travle liv, men lidt bekymrende. For ønsker man at leve Gud nær og opbygge sin tro, så viser alle undersøgelser, at der er direkte sammenhæng til jævnlig deltagelse i gudstjeneste og fællesskab.
Et opmærksomhedspunkt for os er, at selvom der i gennemsnit kommer 254 til fællesgudstjenesten, så er det kun omkring 40-50 flere end til en almindelig 10-gudstjeneste. Det betyder at de fleste unge som kommer til 12.30-gudstjenester ikke deltager til fællesgudstjenesten. Vi vil den næste periode undersøge, hvordan det kan være, og hvad vi kan gøre ved det.